Rudohorie II. – Jasov, Betliar a Mauzóleum Andrássyovcov

Jasov

Miesto, ktoré si matne pamätám ešte ako decko: na rybníku sme sa člnkovali, v jaskyni ma určite niečím strašili, a potom naši chodili do tejto pivnice na halászlé a na víno. Pri prechádzke okolo rybníka možno naraziť na starý cintorín.

Zámocká pivnicaŽelezničná stanica už slúži ako obydlie.  

Premonštrátsky kláštor so záhradou

Pri pohľade, ktorý sa naskytne turistovi iba s prednej strany nevyzerá tak obrovský ako naozaj je. Čas si môžete krátiť hútaním, či tá sekvoja je vyššia ako veže, alebo nie. Do vnútra sme sa nedostali, lebo sme tam boli v zlom čase a to že pôjdeme cez Jasov sme až tak neplánovali.

Kláštor bol založený pred takmer 800 rokmi. Prístupný je iba kostol, kláštornú knižnicu možno zahliadnuť vo videu tuto od 22. minúty.

Niekde týmto smerom by mal byť Jasovský hrad aj jaskyňa.Betliar
V Betliari sme boli ubytovaní, celkovo super zážitok byť tak blízko kaštieľa a parku, môcť sa tam ísť len tak prejsť či sadnúť na lavičku. Takmer nad potokom vystrčená terasa miestnej krčmy, kde mi dovolili rozpiť si fľašu vína a aj si ju tam odložiť, lebo na penzióne sme nemali chladničku 🙂 Betliarsky park Vnútro kaštieľa. Expozície nezvyknem fotiť, len pokiaľ je niečo vyslovene zaujímavé (svetlo, farby, haluze). Knižnica aktuálne najviac známa vďaka seriálu s Koleníkom v hlavnej úlohe.Napríklad táto slečna a umiestnenie sošky mi pripomenula postavu Lizbeth Covenant z počítačovej hry Undying.

Mauzóleum Andrassyovcov

Epická hrobka s lovestory pozadím – Dionýz Andrassy si zobral neurodzenú Františku, tak bol vydedený, vzdal sa grófskeho titulu a odišiel do Mníchova. Nakoniec ale všetko zdedil, a keď sa po smrti zbožňovanej manželky vrátil do rodného kraja, dal pre jej pozostatky postaviť toto. Na rozdiel od ostatných secesných pamiatok na Slovensku je v štýle mníchovského Jungendstil.

Okázalosť ma až tak neberie, ale niekoľko druhov mramoru, z ktorých každý ma inú farbu veru hej, lebo je to len prírodný kameň a predsa ukazuje, ako veľmi is nature mental. To secesné spracovanie nie je na škodu tiež.

Opäť sa stanica zmenila na dom. Ako doplňovačka v tej televíznej súťaži.

Scroll to top